معافیت مالیاتی موسسات خیریه
به گزارش وبلاگ بناب، رپرتاژ آگهی - با توجه به اینکه فعالیت های اجتماعی در زمینه ساماندهی بچه ها کار یا مراکز توانبخشی و نگهداری از اشخاص سالمند یا مسائل جسمی به صراحت در قانون معاف از مالیات اند، اما شاهد این هستیم که موسسات خیریه یا غیر انتفاعی هم مشمول مالیات و علی الخصوص جریمه های سنگین مالیاتی می شوند که ضروری است با اینکه بودجه کمی دارند، مشاوره مالیاتی یا حقوقی بگیرند. ما در این مقاله سعی داریم عارضه چنین فعالیت های را که عام المنفعه و خیریه قلمداد می شوند، آنالیز کنیم؛ اینکه قانون گذار بر چه اساسی اقدام به جریمه های سنگین مالیاتی برای این اشخاص یا موسسات یا شرکت ها می نماید و نحوه استفاده از معافیت مالیاتی موسسات خیریه چگونه است؟

شرایط استفاده از معافیت اقتصادیاتی موسسات خیریه
به منظور استفاده از معافیت موسسات خیریه، چنانچه در روزنامه رسمی واژه غیر انتفاعی بودن در اساسنامه شرکت ثبت نشده است، ابتدا اقدام به تغییر روزنامه رسمی کنید تا در پرونده شما این مهم قید گردد. دیگر موردی که باعث لغو این معافیت می گردد، معامله با وابستگان درجه اول و دوم و هیأت امنا و مدیران مجموعه است. مدیران به هیچ وجه حق برداشت از محل یاری ها یا هدایای دریافتی را ندارند. به این نکته مهم توجه داشته باشید، سازمان امور اقتصادیاتی مرجع نظارت بر تمام واحدهای غیرانتفاعی است و در جایگاه قاضی آنالیز می نماید و نظر می دهد و از نظر قوانین جمهوری اسلامی نظر قاضی بالاترین مرجع تصمیم گیری است. از دیگر عواملی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که ورود کلیه وجوه دریافتی به بانک موسسه و انجام تمام هزینه های جاری نیز از همین محل باشد؛ به عبارتی مهم ترین علت محرومیت موسسات خیریه از معافیت های اقتصادیاتی عدم انجام صحیح تکالیف قانونی است که در این مقاله به آنالیز آنها می پردازیم. اما توصیه می کنیم برای استفاده از معافیت های اقتصادیاتی با مشاور اقتصادیاتی در ارتباط باشید که ما دریافت کارشناس یا یک مشاور اقتصادیاتی خبره از موسسه دادیس dadis.ir را به شما پیشنهاد می کنیم.
تکالیف اقتصادیاتی موسسات خیریه
یکی از شرایط دریافت مجوز فعالیت خیریه ها از بهزیستی یا دیگر نهادهای مربوطه، ایجاد شخصیت حقوقی است؛ از این رو در اینجا به انجام تکالیف شخصیت حقوقی مطابق با شرایط بهره مندی از معافیت اقتصادیاتی طبق ضوابط قانون گذار اشاره می کنیم. در این خصوص، موسسات خیریه موظف به دریافت دفاتر قانونی پلمپ، ارائه فهرست حقوق به سازمان تامین اجتماعی و ارائه اظهارنامه اقتصادیات حقوق به سازمان امور اقتصادیاتی به صورت ماهیانه، ارائه صورت معاملات فصلی و اظهارنامه معاملات فصلی خیریه، ارائه اسناد و مدارک هزینه ای قابل اتکا و ارائه اظهارنامه عملکرد تا سرانجام تیرماه سال بعد می باشند که به این ترتیب با انجام این تکالیف قانونی، می توانند امکان استفاده از معافیت های اقتصادیاتی را داشته باشند.
ارائه فهرست اقتصادیات حقوق موسسات خیریه
به منظور ارائه فهرست اقتصادیات حقوق موسسات خیریه توجه کنید که باید در سرانجام هر ماه بر اساس پایه معافیت اقتصادیاتی همان سال، نسبت به محاسبه و کسر اقتصادیات حقوق از پرسنل شاغل اقدام کنید. حال اگر کارفرمای غیراصلی هستید، موظفید 10% از تمام پرداخت های انجام شده را به طور علی الحساب کسر و تا سرانجام ماه بعد به سازمان امور اقتصادیاتی پرداخت کنید. در نظر داشته باشید که پرداخت های شما به خیرینی که به صورت نیمه وقت در محل برای آموزش یا بهیاری یا انجام امور خدماتی و اجرایی حضور دارند، بعنوان پرداخت به وسیله کارفرمای دوم یا کارفرمای غیراصلی قلمداد می گردد (معافیت حقوق سال 1401 بر اساس قانون بودجه مصوب، ماهیانه 5.600.000 تومان است که این رقم صرفاً شامل پرسنل ثابت خیریه می باشد).
گفتنی است، فهرست اقتصادیات حقوق در موسسات خیریه حتی اگر صفر هم باشد، شما موظف به ارائه آن به سازمان امور اقتصادیاتی هستید و این موضوع مورد اعتراض خیریه های عام المنفعه در روبروه با سازمان امور اقتصادیاتی واقع می گردد که ما معاف از اقتصادیاتیم، پس چرا جریمه شده ایم. این در حالی است که در قانون ذکر شده است معافیت به شرط انجام تکالیف قانونی می باشد.
دفاتر قانونی پلمپ موسسات خیریه
بر اساس قانون تجارت و قانون اقتصادیات های مستقیم، موسسات حقوقی تحت عنوان موسسات خیریه یا عام المنفعه موظف اند قبل از آغاز سال اقتصادی تازه نسبت به اخذ دفاتر قانونی پلمپ، از جمله دفاتر پلمپ کل و روزنامه اقدام کنند. چرا که موسسه از ابتدای سال اقتصادی موظف به درج وقایع روزانه در دفتر روزنامه هستند و حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به دفتر کل منتقل می شوند. البته سازمان امور اقتصادیاتی در این راستا نیز تمهیداتی برای مؤدیان در نظر گرفته است که می توانند با ارائه نامه یا درخواستی به سازمان امور اقتصادیاتی (قبل از آغاز سال اقتصادی تازه)، نرم افزار مورد استفاده را معرفی کنند و به این صورت خلاصه عملیات داده شده به ماشین های الکترونیکی را به صورت ماهیانه در سرانجام هر ماه در دفتر روزنامه ثبت و حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به دفتر کل منتقل کنند. به این ترتیب، اطلاعات اقتصادی ثبت شده در نرم افزار به همراه دفاتر روزنامه و کل به منظور تطابق و آنالیز به خدمت مسئول رسیدگی کننده ارائه می گردد. البته به صورت استثنا، موسسات خیریه ای که تا قبل از آغاز سال اقتصادی به هر علتی دفاتر قانونی دریافت نکرده باشند، به شرطی که تا قبل از اخذ دفاتر قانونی هیچ گونه فعالیت پولی و اقتصادی نداشته باشند، می توانند دفاتر قانونی را در امسال اخذ کنند.
هزینه های قابل قبول موسسات خیریه
موسسات خیریه و عام المنفعه نیز موظف به ارائه اسناد هزینه ای هستند. اما مهم ترین موضوعی که در مورد ارائه یا گزارش گری هزینه ها باید رعایت گردد، شکل ارائه و محتوای هزینه انجام شده در موسسات خیریه است؛ به این معنی که از نظر قانون گذار، ارائه هزینه ها باید منطبق بر هزینه های قابل قبول ماده 148 قانون اقتصادیات های مستقیم و مربوط به همان موسسه خیریه باشد. از دیگر شرایط قبول هزینه در موسسات خیریه مطابق نص صریح قانون، پرداخت مبالغ بالای 5 میلیون تومان است که این هزینه ها باید از حساب بانکی پرداخت گردند. البته در قانون ذکر نشده است کارت بانکی خود موسسه یا کارت بانکی هیات امنا یا دیگر حساب های بانکی نیز قابل قبول است یا نه، اما طبق روال رسیدگی ها با این موضوع روبرو شده ایم که صرفاً حساب ثبت شده موسسه خیریه در پرونده اقتصادیاتی مورد قبول است. آنالیز سرفصل هزینه های قابل قبول موسسات خیریه عموماً شامل هزینه تعمیر و نگهداری ساختمان، هزینه اجاره، حقوق، بیمه، سنوات خدمتی، آبدارخانه و پذیرایی، درمان، استهلاک و هزینه آب و برق و گاز و تلفن می باشد، اما توجه داشته باشید که هزینه های متفرقه یا سایر هزینه ها از جمله مواردی اند که در موسسات خیریه از نظر مسئول رسیدگی کننده یا ممیز اقتصادیاتی جزء هزینه های غیر قبول اقتصادیاتی است.
اقتصادیات اجاره موسسات خیریه و غیر انتفاعی
طبق قانون، موسسات خیریه و غیر انتفاعی با توجه به شخصیت حقوقی و بر اساس بند 9 ماده 53 قانون اقتصادیات های مستقیم موظف اند اقتصادیات موجر را بر اساس 75% اجاره پرداختی محاسبه کنند و مبلغ به دست آمده را هر ماه تا سرانجام ماه بعد طی فیشی به کنندگی و به نام موجر اقتصادیات اجاره موسسه خیریه پرداخت کنند. البته ممکن است مالک یا موجر اعتراض کند که تنها عایدی وی از بابت اقتصادیات اجاره محلی است که به خیریه برای انجام امور عام المنفعه اختصاص داده شده است؛ در این صورت می توانید به ایشان اعلام کنید می توانند تا سرانجام تیر ماه سال بعد اظهارنامه اجاره املاک خود را به سازمان امور اقتصادیاتی تقدیم کنند و اگر از جای دیگری حقوق دریافت نمی کنند، می توانند تا سقف معافیت معیشتی را تا سرانجام اسفند سال ارائه اظهارنامه از سازمان امور اقتصادیاتی دریافت کنند.
ارسال اظهارنامه عملکرد موسسات خیریه
موسسات خیریه موظف به ارسال اظهارنامه عملکرد تا 4 ماه بعد از سرانجام سال یا دوره اقتصادی هستند. البته این مدت در بازه زمانی همه گیری بیماری کرونا به تعویق افتاد و در بعضی موارد به ماه های مرداد و شهریور موکول شد. اما طبق قانون، موسسات خیریه تا سرانجام تیر ماه سال بعد را برای ارسال اظهارنامه عملکرد موسسه آموزشی مد نظر قرار بدهند و برای تکمیل اظهارنامه به بخش اطلاعات اختصاصی توجه ویژه داشته باشند که حتماً این موارد را تکمیل کنند: در ردیف یک با معین بلی شماره مجوز موسسه خیریه از طرف بهزیستی یا سایر نهادهای ذی ربط در جدول شماره 3؛ در ردیف 2 با انتخاب بلی شماره دفاتر قانونی پلمپ در جدول شماره 4؛ در بند 5 با انتخاب بلی اطلاعات ملک استیجاری در جدول شماره 6 و در بند 8 با انتخاب بلی در جدول شماره 18 اطلاعات معاف یا نرخ صفر را وارد کنند و سپس به تکمیل اطلاعات عایدیی (که عایدی موسسات خیریه یاری های مردمی می باشد) و ترازنامه ای بپردازند و با تأیید نهایی حتماً شماره پیگیری به انضمام PDF اظهارنامه ارسال اظهارنامه را دریافت کنند. با رعایت این موارد، موسسات خیریه امکان برخورداری از معافیت یا هرگونه نرخ صفری که برای بهره مندی از آن مجوز از نهادهای ذی ربط را دریافت کرده اند، دارند.
توصیه ما به شما این است که به ارجعیت قوانین مؤخر نسبت به قوانینی که در این مقاله به تشریح آنها پرداختیم، توجه داشته باشید. در این خصوص توصیه می کنیم با مراجعه به وب سایت موسسه اقتصادیاتی دادیس یا شماره همراه 09121966291 در تماس باشید و از اطلاعات کارشناسان در این زمینه بهره مند شوید.
منبع: شفقنا اقتصادی